Yön yli kohotetut sämpylät

Joskus sitä vain kaipaa arjenhelppoutta sekä ihania tuoreita sämpylöitä jotta aamu alkaisi paremmin.
Kukapa ei haluaisi rapsakoita uunituoreita sämpylöitä?
Nämä on käytännössä jopa helpompia tehdä kuin pataleipä Suosittelen kokeilemaan molempia.
Näissä sämpylöissä on ihanan rapsakka kuori ja pehmeä sisus.

3 dl vettä
2,5 dl rahkaa 
(jos et halua käyttää rahkaa, laita siinä tapauksessa 5 dl vettä)
½ pussia kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 dl ruisjauhoja
1 dl kaura- tai ohrahiutaleita
5 dl vehnäjauhoja

Sekoita kuumaan veteen rahka. Lisää vesi-rahkaan kuivahiiva ja suola. Sekoita joukkoon ruisjuhot, hiutaleet ja vehnäjauhot. Älä laita kaikkea vehnäjauhoa kerralla, sillä jauhojen kuivuusaste vaihtelee ja taikinan pitää olla melko löysää. Jauhoja voi muunnella maun mukaan, mutta niin kauan kuin vehnää on vähintään puolet, ajat ja lämpötilat pysyvät samana. Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja laita jääkaappiin yöksi kohoamaan.

Seuraavana aamuna: Ota taikinaa kulhosta kahdella isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille, huiskauta päälle jauhoja, ripottele halutessasi siemeniä tms. ja paista kuumassa uunissa 230°C n. 30-35min. Sämpylät ovat kovia uunista tullessaan, mutta ne pehmenevät juuri sopivasti ja silti kuori jää rapeaksi. Älä missään tapauksessa peitä liinalla, sillä sitten katoaa rapeus!

Alkuperäinen ohje on Sikke Sumarin, muutama kohta viilattu omaan makuun sopivammaksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keksi ainekset purkissa

Amerikkalaiset pannukakut suolaisella täytteellä

Täytekakkujen täytteitä