Lanttukukko




Yksi mun suurista herkuista on lanttukukko.
Aina silloin tällöin tulee siihen himo ja tietenkään sitä ei kaupasta aina saa, ainakaan täältä etelästä. :)
Joten se täytyy sitten tehdä itse!








5 dl vettä
2 tl suolaa
8 dl ruisjauhoja
n.5 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

täyte:
1 kg lanttua
noin 1 rkl suolaa
vettä
n. ½ kg karjalanpaistilihaa

voiteluun:
voita

Kuori lanttu ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi.
Keitä lanttu viipaleita suolalla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia.

Tee lanttujen kypsyessä kuoritaikina.
Sekoita ruisjauhot ja suola veden joukkoon ja lisää sen verran vehnäjauhoja, että saat kiinteän, mutta pehmeän taikinan. Vaivaa taikina kimmoisaksi.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Ota pieni pala taikinaa sivuun, jos kukkoa pitää paikata. Kauli tai taputtele loput taikinasta soikeaksi, runsaan sentin paksuiseksi levyksi. Jätä keskikohta hieman reunoja paksummaksi.Nosta levy leivinpaperin päälle pellille. Ripottele levyn keskelle vähän ruisjauhoja, jotka imevät lantuista ja lihasta irtoavaa liikaa kosteutta.

Lado hyvin valutetut ja kuivapintaiset lanttuviipaleet taikinalevyn keskelle.
Levitä lihaviipaleet päälle. Mausta suolalla ja pippurilla.
Nosta taikinalevyn reunat täytteen päälle ja ummista sauma hyvin veden avulla ”liimaamalla”.
Paista kukkoa 250 asteen uuninlämmössä noin puoli tuntia. Voitele kovettunut kuori voilla.

Jos kukko alkaa ”laulaa” eli vuotaa jostain kohdasta, paikkaa reikä taikinanpalalla.

Ota kukko uunista, kun sen pinta on kunnolla paistunut. Kääri kukko leivinpaperiin ja tukevaan folioon. Vähennä uunin lämpö 100 asteeseen ja pane kukko takaisin uuniin. Paista kukkoa 3 tuntia.

Kääri uunista otettu valmis kukko vielä pyyhkeen sisään hetkeksi lepäämään, 
näin kuori pehmenee kivasti. Nauti voin kera.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keksi ainekset purkissa

Amerikkalaiset pannukakut suolaisella täytteellä

Täytekakkujen täytteitä