Mausteinen saaristolaisleipä
Olen etsinyt sitä mun mielestä täydellistä saaristolaisleipää ja nyt se on löytynyt!
5 dl omenamehua
1½ dl siirappia
1½ tl suolaa
1 tl fenkolin siemeniä
1 tl kuminan siemeniä
½ tl pomeranssin kuorta
2 dl kaljamaltaita
1 ps kuivahiivaa
3 dl karkeita ruisjauhoja
n. 5 dl vehnäjauhoja
½dl vettä
½ dl siirappia
Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon siirappi, suola ja rouhitut siemenet. Sekoita joukkoon maltaat ja ruisjauho, mihin on sekoitettu kuivahiiva. Lisää vehnäjauhoja vähitellen. Taikinan pitää jäädä aika löysäksi. Kohota lämpimässä 45 minuuttia(itse laitan aina uunin 50 asteeseen ja kohotan taikinani uunissa). Öljyä leipävuoka ja kaada kohonnut taikina vuokaan. Kohota 30minuuttia. Paista 175 asteessa n. 2 tuntia. Tunnin paiston jälkeen valele leipää vesi-siirappi seoksella. Leipä on parasta seuraavana päivänä.
Jos haluat tehdä sämpylöitä, niin laita pari desiä enemmän vehnäjauhoja. Paista 225 asteessa n. 12-15min.
5 dl omenamehua
1½ dl siirappia
1½ tl suolaa
1 tl fenkolin siemeniä
1 tl kuminan siemeniä
½ tl pomeranssin kuorta
2 dl kaljamaltaita
1 ps kuivahiivaa
3 dl karkeita ruisjauhoja
n. 5 dl vehnäjauhoja
½dl vettä
½ dl siirappia
Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon siirappi, suola ja rouhitut siemenet. Sekoita joukkoon maltaat ja ruisjauho, mihin on sekoitettu kuivahiiva. Lisää vehnäjauhoja vähitellen. Taikinan pitää jäädä aika löysäksi. Kohota lämpimässä 45 minuuttia(itse laitan aina uunin 50 asteeseen ja kohotan taikinani uunissa). Öljyä leipävuoka ja kaada kohonnut taikina vuokaan. Kohota 30minuuttia. Paista 175 asteessa n. 2 tuntia. Tunnin paiston jälkeen valele leipää vesi-siirappi seoksella. Leipä on parasta seuraavana päivänä.
Jos haluat tehdä sämpylöitä, niin laita pari desiä enemmän vehnäjauhoja. Paista 225 asteessa n. 12-15min.
Kommentit
Lähetä kommentti