Patonki

Ennen arastelin syystä tai toisesta leivän tekoa. Nykyään tulee aika harvoin ostettua kaupasta leipää kun sitä on niin helppo tehdä itse. Ja tässä teille myös helppo ja hyvä patongin ohje.


2½ dl vettä
20 g hiivaa
1 tl suolaa
3 dl durumjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä


Lisää kättä lämpimämpään veteen suola, öljy ja jauhot, joihin olet sekoittanut kuivahiivan ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja kaaviloi kumpikin n. 40 x 20 cm:n levyksi. 


Rullaa levyt (kääretortun tapaan) pidemmästä reunasta. 
Laita patongit saumapuoli alaspäin uunipellille kohoamaan. 


Rullaa kaksi keittiöpyyhettä tiukalle rullalle ja laita patonki rullien väliin. 
Näin patonki kohoaa ylöspäin.


Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä vinottain 2-3 cm:n välein.

Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettyinä lämpimässä paikassa. 
Voitele patongit vedellä.

Paista 250-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min. Laita uuniin paiston ajaksi uunivuokaan vettä, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. 
Älä peitä kypsää patonkia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keksi ainekset purkissa

Amerikkalaiset pannukakut suolaisella täytteellä

Täytekakkujen täytteitä