Spelttipatonki


Esitaikina:
1½ dl kylmää vettä
5 g tuorehiivaa
3½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
Taikina:
3 dl haaleaa vettä
10 g tuorehiivaa
6-7 dl spelttijauhoja
1 tl suolaa

Valmista ensin esitaikina. Sekoita kulhossa kaikki muut aineet suolaa lukuunottamatta. Vaivaa 5 minuuttia.
Lisää suola ja jatka vaivaamista vielä noin 10 minuuttia. Peitä kulho muovikelmulla ja siirrä se jääkaappiin 15-20 tunniksi. Taikina voi odottaa kylmässä enintään 2 vuorokautta.
Siirrä jääkaapissa kohonnut esitaikina yleiskoneen kulhoon tai tilavaan leivontakulhoon. Lisää taikinaan vesi, murennettu hiiva ja spelttijauhot. Anna koneen käydä ensin hitaasti pari minuuttia. Nosta sitten nopeutta ja jatka vielä 5 minuuttia. Lisää taikinaan suola. Anna koneen vielä 6 minuuttia tai kunnes taikina on kimmoisa. Anna taikinan levätä 1-2 tuntia. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa taikina neljään osaan. Muotoile  neljäksi patongiksi. Nosta patonkipellille tai pelille. Ripottele pinnalle jauhoja ja tee patonkeihin syvät viillot. Kohota vielä 1-2 tuntia. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Nosta pelti uunin keskitasolle ja suihkuta halutessasi sumutepullolla uuniin runsaasti vettä. Sulje luukku ja paista 5 minuuttia. Laske uuninlämpö 200 asteeseen, paista vielä 20-25 minuuttia. Jäähdytä ritilällä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keksi ainekset purkissa

Amerikkalaiset pannukakut suolaisella täytteellä

Täytekakkujen täytteitä